Kategoriarkiv: Mönster

Sy Enkla Babybyxor

babybyxor8

Jag skapade ett eget enkelt mönster på babybyxor av lite festligare variant i storleken 86 cm. Jag använde mig av ett randigt bomullstyg, men det går ypperligt bra att sy dessa byxor av annat tyg också samt hitta på egna dekorationer. I stället för tygmuddar och resårband kan man använda använda muddtyg. Använd gärna mitt mönster som inspiration till egna, festliga varianter på babybyxor, modellen passar såväl till pojkar som flickor.
Material;
Tyg 65cm
Mjukt resårband ca 1 meter (bredd 2 cm)
Passande färg på tråd
Byxmönster 
 Mått längst upp 15 cm
Mått på mitten 19 cm
Mått längst ner byxbenet 12 cm
Längd 41 cm
Mönstret (se bild) används för att klippa båda byxhalvorna på dubbelt tyg enbart genom att vända på mönstret.
Sömmen på övre delen hamnar mitt bak och fram.
babybyxor1
babybyxor2
Fickor
2X15 cm x15cm
Fickorna nålas fast 4.5 cm från midjan.
Linning eller mudd till midjan
Mått; längd ca 65cm x10cm vilket sys sedan ihop dubbelt och till en rundel.
Sömmen skall vara bak i byxorna men lämna en öppning i det runda mudden upptill så du kan trä in resårbandet.
Muddar av tyg till byxbenen
2Xx30cm x10 cm
Sy ihop dem dubbelt innan de ska sys fast i byxbenen.
babybyxor3
Linning/mudd till midjan, fickor samt muddar till byxbenen.
 
Så här gör du:
Sy först fast fickorna i byxbenen, innan du syr ihop de båda byxdelarna.
babybyxor4
Sy sedan fast mudden i midjan och slutligen muddarna längst ner på byxbenen.
babybyxor7
babybyxor6
Glöm inte att trä in resårbanden och sedan sy ihop hålet du trädde in det genom. Nu är byxorna färdiga att användas!
babybyxor8

Sy ett sommarförkläde!

frklde2Det är sommar och dax för många grillfester. Grillar man så behöver man skydda sina kläder då den kan stänka fett och annat. Här kommer ett mönster på ett enkelt och praktiskt förkläde till sommarens grillpartyn!
Jag sydde mitt förkläde av en restbit på en gardinkappa, men du köpa helt nytt tyg och med fantasins hjälp skapa en helt egen modell av förklädet. Det finns så många vackra tyger med olika tryckta mönster och du kan även skapa dina egna figurer som man sedan sicksackar fast på tyget med maskin, eller du kanske till och med vill brodera några mönster. Jag valde att inte sy någon ficka på mitt förkläde, men det finns mått på en ficka på mönstret så du kan själv välja. Mönstret är enkelt och det går fort att sy efter det beroende på hur mycket man vill dekorera sitt arbete.
frklde1frklde2

Sovpåse till baby 0-9 månader

Sovpåse till de allra minsta är praktisk både ute i vagnen och under svala nätter i sängen beroende på vilket tyg man väljer. Sovpåsen kan tex ersätta filten, täcket eller användas som pyjamas. Jag valde att använda fleecetyg denna gång.Framstycke 2 st

sovpase2

Mått


Bredd:
Längst upp 12 cm
Längst ner 21 cm
Längd
Från armhålan ner 40 cm
Mitten hela vägen 55 cm
Övrigt material tlll framstycket:
Dragkedja 50 cm
Mudd runt halsen: jag valde att sy en mudd runt halsen av en tygremsa av samma tyg som resten av sovpåsen, med en bredd på 6 cm och längd 42 cm, men man kan också köpa en lämplig färdig mudd på sytillbehörsaffären.

Bakstycke 1st

sovpase1

Mått

Bredd
Längst upp 12 cm
Armhåla till armhåla 33 cm
Längst ner 36 cm
Längd
Från armhålan ner 40 cm
Hela vägen i mitten 55 cm


Ärm 4 st

sovpase4

Mått

Bredd
Närmast ärmhålan 15 cm
Längst ner 10 cm
Längd
Ärmhålan och ner 17 cm
Hela vägen 30 cm
Övrigt material till ärmarna 2 st muddar:
 jag valde att göra muddarna av samma tyg som resten av sovpåsen med måtten
bredd 10cm och längd på tygremsan 22 cm, men det går att köpa färdiga muddar på sytillbehörsaffären om man föredrar dem.

Bottenstycke 1 st

sovpase3

Bredd 14 cm
Längd 28 cmSå här gör du:

Börja med att sy ihop fram och bakstycket på sidorna.
Sy ihop ca 5 cm längst ner på framstycket.
Sy ihop ärmarna två och två. Nåla fast dem på påsen och sy fast dem.
sovpase5
Nåla fast bottestycket och sy fast det.
sovpase6
Tråcka fast dragkedjan på framstycket och sy fast den.
Tråckla fast mudden på rättsidan runt halsen och sy med maskin.
Vik kanten över sömnen och sy fast. Jag valde att sy fast mudden för hand på insidan.
Sy ihop ärmmudden så den blir rund.
Tråckla fast den på ärmens rätsida och vik sedan katen över sömnen och sy fast den.
Jag valde åter igen att sy fast mudden på insidan för hand.
sovpase7

Sy en snögubbe-tomte till julen

snogubbetomteEn söt liten snögubbe-tomte som sys i flera delar för att sedan monteras ihop. En liten docka som blir en dekoration i sig, eller som kan användas till mer avancerade dekorationer, t ex att montera in i en dörrkrans.

 

Höjden på en färdig tomten är 18 cm.

Kroppen görs av vitt filttyg.

Armar: Klipp fyra (4) stycken armar i vitt filttyg enligt bilden nertill till vänster med 1 cm sömnsmån inräknad. Längd 8cm och bredd 3 cm

Ben: Klipp 4 stycken ben enligt bilden nertill till höger med 1 cm sömnsmån inräknad. Längd 9 cm och bredd 4 cm.

 

snogubbetomte1

 

 

Huvud: Klipp 2 stycken huvud delar enligt bild  nertill till vänster med 1 cm sömnsmån inräknad. Diameter 6 cm och hals bredd 2.5cm och höjd 3 cm.

Kropp: Klipp 2 stycken kropp delar enligt bild nertill till höger med 1 cm sömnsmån inräknad. Diameter 8 cm.

 

snogubbetomte2

 

Sy ihop delarna med symaskin med avigsidan utåt och vänd sedan delarna åt rätt håll.

Fyll i alla kroppsdelarna med lämpligt fyllningsmaterial.

 

snogubbetomte3

 

Sy ihop armar och ben enligt bilden.

 

snogubbetomte4

 

Sy sedan fast huvudet,benen och armarna på kroppen.

 

snogubbetomte6

 

Kläderna sydde jag av resttyger som jag hade hemma.

Jacka: Rita mönster enligt bilden. Bredd på ryggdelen är 8 cm upptill med armarna inräknade, höjd 7 cm och bredd nedtill 4 cm. Klipp ut med en 1 cm sömnsmån på dubbelvikt tyg. Framstycket har en bredd på 8 cm upptill, höjd 7 cm och bredd 5 cm nedtill. Klipp ut med 1 cm sömsmån på dubbelvikt tyg. Börja med att klippa framstycket i mitten så det blir en jacköppning. Fålla ytterkanterna på ärmarna innan du syr ihop dem. Sy sedan ihop jackan på sidorna och ärmarna. Fålla jackans nederkant, knäppningen och runt halsen. Sy fast en knapp som håller ihop jackan framtill.

 

snogubbetomte7

 

snogubbetomte8

 

Tomtemössa: Rita mönster på papper enligt bilden; höjd 8cm och bredd nertill 5 cm. Kklipp ut med 1 cm sömsmån på dubbelvikt tyg. Fålla upp mössans nedre kant och sy med maskin. Sy ihop hela mössan och sy fast den på huvudet för hand.

 

snogubbetomte9

 

snogubbetomte10

 

Skor: Rita mönster på papper enligt bilden; bredd upptill 2.5 cm, bredd nertill 4cm, höjd 4 cm. Klipp ut 4 delar i svart filttyg. Sy ihop skorna och knyt ett lämpligt snöre runt dem längst upp.

 

snogubbetomte11

 

Näsan sys av en orange trekant, ungefär som hatten. Den kan även göras av en liten knapp. Ögonen gjorde jag av svarta, runda tygbitar och munnen tråcklades med svart broderigarn.

 

snogubbetomte12

 

Halsduken kan göras av vilket tyg som helst efter smak.

 

snogubbetomte13

Sy en grytlapp till julen

julgrytlapp4Det är alltid roligt att julpyssla. Matlagninen är väldigt central under julhelgen, så att pynta i köket känns roligt. Extra skoj är att själv tillverka vackra saker som även fyller en funktion under den stora matlagningshelg som julen faktiskt är. Här får ni inspiration till hur ni kan sy era egna grytlappar inför julhelgen, som kommer fortare än man kan tro.

 

Jag köpte tygrester billigt på en tygaffär och de räckte till att sy mycket av, även denna grytlapp. Jag började med att klippa två tygbitar pa 24 x 24 cm. De två hjärtana gjordes först som mall på ett papper som sedan överfördes till ett tyg med storleken 12 x12 cm. Hjärtana syddes fast med sicksack stygn i mitten av varje grundtygbit. Tygbitarna sicksackades sedan ihop på alla sidor utom en, så att jag kunde fylla grytlappen med flamsäker fyllnadsvadd. När fyllningen var på plats sicksackade jag ihop även den sista sidan. Fyllningen fixerades genom att sy ihop grundtyget från mitten av varje sida fram till hjärtat, och från varje hörna fram till hjärtat. Jag satte knappnålar där jag ville sy för att förenkla arbetet. Grytlappen kantades till sist med samma röda tyg som jag sydde hjärtana av.

 

julgrytlapp1

 

julgrytlapp2

 

julgrytlapp3

 

julgrytlapp4

Sy ditt eget överkast

overkast9Jag har blivit väldigt förtjust i den brasilianska handarbetskonsten i sin enkelhet, i sin lite naivistiska stil. Mycket av mina ideer hämtas således här och jag anpassar den till mina egna arbeten. Överkasten som jag har gjort här, är till mitt barnbarn, som har en våningssäng.

 

Jag köpte till att börja ett tyg som skulle ta åt sig så lite damm som möjligt, då barnets mamma är allergiker. Överkastet skulle också av den anledningen bli av enkelt tyg dvs inte flera lager. Barnbarnet har fått vara med och välja motiv till de små tavlorna som jag sytt enskilt för att sedan sy fast dem på överkastet. Alla tyger som jag sytt figurer av och på, är restyger som jag köpt för en billig slant. Det var lite pillrigt att rita och klippa figurerna, men det svåraste var att sick sacka dem fast i tyget, speciellt i början innan jag kom riktigt igång med det hela. Jag använde olika färger på tråden för att pigga upp mina små tavlor ytterligare. Jag kallar dem för tavlor då jag har ramat in varje motiv med snedslå i olika färger på varje tavla, och de fick bli av olika storlekar för att varje tavla skulle vara unik i sitt slag. Överkastet fållades slutligen runtom. Det har tagit lång tid att göra allt detta först och främst för jag har mycket värk, men även för att jag velat ge mig tiden till att planera och fantisera ihop det tillsammans med barnbarnet.

 

overkast1

overkast2

overkast3

overkast4

overkast5

overkast6

overkast7

overkast8

overkast9

overkast10

 


När det första överkastet var klart valde vi att göra ett till med havsmotiv till överslafen i sängen. Här gjorde vi inte små tavlor, utan havets varelser syddes på lite hipp som happ för att ge sken av rörelse. Även här har barnbarnet varit med under arbetets gång och valt de figurer som vi skulle sy fast. Även denna gång avslutades arbetet med att överkastet fållades runtom.

 

Overkasthav1

overkasthav2

overkasthav3

overkasthav4


Slutligen gjorde jag ett enfärgat överkast till min egen säng. Jag mätte ut en bit som skulle täcka själva sängen och sydde sedan fast en kappa runtom, som sedan fållades. Arbetet är egentligen mycket enkelt, om än platskrävande och lite bökigt eftersom överkast behöver vara ganska stora.

 

Overkastmamma

Pärlpyssel

parlmattanJag tycker det är roligt att pyssla med pärlor av olika sorter, och med rätt sorts pärlor blir resultatet nästan alltid vackert! Jag har länge velat göra ett underlägg (som även kan användas som insynsskydd) i pärlor, men har inte riktigt fått till det så jag blivit nöjd. Efter en del tänkande och pärlande har jag dock fått till en variant som jag är nöjd med och vill dela med mig av till er andra läsare av Syjunta!

 

 

Första steget var att pärla upp röda och gula pärlor i en rad. De stora oärlorna som jag använde hade två ingångshål och jag altererade pärlorna enligt bilden nedan. Mellan varje röd pärla la jag en liten gul pärla. Första raden innehåller 12 röda pärlor och elva gula pärlor. Jag trär upp pärlorna på en nylontråd, samma typ som används som fisketråd. Storleken på tråden är inte så viktig, det är lätt att skarva på mer eftersom man behöver förlänga tråden.

 

 

parlmatta1

 

När första raden var klar var det dags att pärla rad två, som ska hänga ihop med rad ett. Raden avslutas med en röd dubbelpärla och nästa rad påbörjas genom att nylontråden dras tillbaks genom samma pärla. Denna pärla är alltså sista pärlan i rad ett och första pärlan i rad två. Räknar man med den pärlan blir det ytterligare tolv röda pärlor i rad två, fast egentligen blir det 12+11 pärlor i rad 1 + rad 2. Antalet gula pärlor i rad två blir fortfarande elva stycken.

 

parlmatta2

 

Fortsätt på samma sätt tills du har den storlek du önskar på underlägget / insynsskyddet. Det går naturligtvis att göra längre rader än vad jag har valt att göra, allt beror på hur mycket pärlor du vill använda. Man kan även använda fler mindre pärlor mellan de stora pärlorna om an så önskar. Avsluta det hela med att fästa tråden med några rejäla knutar vid den avslutande röda pärlan.

 

parlmatta3

 

parlmatta4

 

Men det är inte klart ännu. Det är några lösa röda pärlor som ligger och vickar i kanterna. För att få ordning och reda så ramade jag in hela arbetet med ytterligare några små, gula pärlor.Längs varje kortsida fyllde jag på med fyra små, gula pärlor mellan varje stor, röd pärla. Det blir totalt sett 24 pärlor längs med  varje kortsida.

 

parlmatta5

 

 

När jag gick över till långsidan så gjorde jag serier om två små, gula pärlor mellan varje stor, röd pärla. Hela serien avslutades efter en kortsida och en långsida, där det hela avslutades med några rejäla knutar. Sen upprepades det hela längs nästa kort- och långsida.

 

parlmatta6

 

Så här blev slutresultatet

 

parlmattan

 

 

Förändra en piedestal

20110723607 För ett antal årsedan fick jag en träfärgad piedestal av mina föräldrar. Träfärg i all ära, men jag tröttnade efter ett tag på den och beslutade mig för att ändra på den.
Jag började med att slipa bort all lack på de ytor som skulle målas om. 20110629553
20110629554 När allt var bortslipat tvättade jag bort allt damm och smuts som bildats och lät den torka upp lite.

Nästa steg blev att måla om den. Jag har valt att måla den svart för att bättre passa till en guldvas jag har.
Vid målningen användes både roll och pensel. Rollen gjorde att yta blev jämnare och slätare.
För att den svarta färgen skulle täcka, målades piedestalen i sin helhet 3 gånger. Den fick torka ordentligt
mellan varje varv.
När piedestalen var helt svart sprejades den med klarlack för att göra att färgen håller bättre.

20110703555

Strandväska av tyg.

Jag hittade en tygväska som hade gått sönder, en älskad väska som jag ville återskapa.

Jag köpte kraftigt möbeltyg med blommotiv.

 

strandvaska9

 

Klipp delarna på följande sätt:

 

 

Sidorna och bottendelen 2 st till väskan, alla med sömsmån:

Längd 60 cm

Bred längst upp 13 cm

Bredd i mitten 13 cm

Bredd längst ner 11.5cm

 

Sidorna går ner under väskan och bildar på så sätt såväl sidor som botten.

 

strandvaska1

 

 

Själva väskdelen (2 st delar), måtten har sömsmån inräknad

 

Längst upp 25 cm

Mitten delen 28 cm

Längst ner 25 cm

Höjd 36 cm

 

strandvaska1.2

 

 

Axelrem (2 st delar som sys ihop till en enda axelrem) också med sömnsmån inräknad

 

Längd 53 cm

Upptill 6 cm

Mitten 8 cm

Längst ner 13 cm

 

strandvaska4

 

 

Fålla enligt bild och sicksacka tygkanterna med maskin.

 

strandvaska2

 

strandvaska3

 

 

Nåla fast sidor och bottendelen på själva väskdelen.

Sy ihop sidorna, så delarna möts på mitten av de stora väskdelarna och bildar en ”påse”.

 

strandvaska5

 

 

 

 

strandvaska6

 

strandvaska7

Gör färdigt axelremmen innan du syr fast den i väskan. Jag valde att sicksacka fållningen på axelremmen.

 

strandvaska8

 

 

Slutresultatet blir en snitsig axelväska som passar att ta med till stranden. Det ryms en filt, en bok och lite fika i väskan.

 

strandvaska

Liten väska.

Väskan gjordes av restyger som blivit över. Själva väskan klipptes i ett stycke bredd 22 cm och längd 44cm. Tyget viks i mitten och vikytan blir botten av väskan. Jag valde att ha tyget bak och fram vänt så den vita baksidan blev yttersidan och mönstret blev insidan på väskan. Väskan kantas upptill med 2 tygremsor på ca 5 cm breda och 22 cm långa. Då är tyget rätt vänt så mönstret syns. Axelbanden sys av två tygremsor på 40 cm långa och bredden är 8 cm och den viks dubbelt med tygets rät sida uppåt och med 1cm var sida i sömnsmån inåt. Axelremmen sicksackas fast på väskans insida, en på var sida. Sedan sicksackas axleremmen ihop upptill. Klipp en ficka på 16 cm i höjd och 17 cm i bredd som sys fast på utsidan också med tygets rättsida uppåt. Sy sist ihop väskans sidor.

 

strandvaskabarn