Alla inlägg av Paula

Sticka raggsockor

socka1Det har varit en ovanligt regnig sommar i Sverige i år, men jag har inte låtit det slå ner mig, utan det har inspirerat mig till att sticka. Det var länge sedan jag stickade något på grund av min värk, men jag bestämde mig att försöka sticka något mindre än tröjor eller liknande, som väger en del när de blir större under stickandets gång.

Den dramatiska pensionsåldern.

Tiden rinner iväg med väldigt fart just nu. Jag förstår inte var den tar vägen, för jag lever rätt stillsamt liv och då borde tiden gå långsamt, tycker jag. Det kan hända att det har att göra med att jag har kommit på att jag med raska steg är på väg till pensionsåldern. Detta har gjort att jag börjat observera hur man skall vara som pensionär, samt börjat övat in vissa strategier.

Läs mer

Sy din egen värmedyna

riskuddeHösten och vintern är på väg med kylan och med det ökar problemen för oss som lider av kronisk värk. Då är en riskudde en bra vän för att kunna mjuka upp den värkande kroppen och genom det få lite lindring. Riskudden kan naturligtvis även användas vid tillfällig värk som t ex när man har träningsvärk eller huvudvärk.

Läs mer

Njut av ögonblicket nu, just nu.

Jag befinner mig på landet i ett gammalt hus, som en gång för länge sedan fungerade som en konditori och bageri. Huset har sett sina bästa dagar,men det är fortfarande vackert och det bär med stolthet sina minnen från tiden då allt blomstrade som mest, trots att färgen på huset håller på att flagna och den gamla bakugnen nere i källaren numera är oanvändbar. Läs mer

Oskrivna vita blad……

hjrta_redigerad-1

Det nya året har hunnit rulla in och med det kom också kylan och den av många efterlängtade snön. Mitt nyår började med en influensa så jag firade den i sängen i sällskap av TV och två katter som gärna bäddade ner sig bredvid mig. Ett Tv program, som jag såg, var skönhetstävlingar för barn. Det var inga roliga program att se på, men jag ville se hur de går till i USA.

Jag vet inte om sådana förekommer i Sverige, men hoppas innerligt att de inte gör det och det aldrig kommer att bli heller. Det som förvånade mig mest var att många av mammorna som ställde ut sina barn inte var välvårdade själva utan mycket runda och till gränsen ovårdade.

Jag upplevde dessa barnskönhetstävlingar, som att man verkligen ställer ut sina barn, så som vi gör med hundar och katter med den skillnaden att barn inte betraktas som avelsdjur. Barnen kläs upp som dockor, de sminkas hårt och håret friseras till, i mina ögon, onaturliga skapelser. De duger inte som de är utan de rustas även med tandproteser så tandraden är vit och blänkande för  några borttappade tänder får inte existera i dessa tävlingar. Barnen präntas med budskapen att man duger inte om man inte är vacker redan från späd ålder. De minsta barnen som inte kan gå ännu själva visas upp av föräldrarna. Jag undrar vad dessa barn förstår av det hela och vad de lär sig av det hela. De lär sig att uppträda inför folk, men de får inte bete sig naturligt utan de måste le och gå som små mannekänger. Tävlingarna är inte bara för flickor utan de är även för pojkar. Det är en tävling och följden är, att det blir mycket tårar om det inte blir vinst, men förlusten grundar sig naturligtvis på att man inte är vacker nog. Jag kan inte tänka mig att detta är barnens dröm att tävla i skönhet eller det kanske blir det då föräldarna övertygar dem om det.

Jag har inte sett någon dokumentär gjord på barn som har deltagit i skönhetstävlingar i tidig ålder, men skulle vilja se hur det påverkar dem längre fram. Är de dessa människor som sedan springer hos plastkirurger och opererar sig redan i ung ålder och blir sedan beroende av dessa operationer då inget hjälper. De ser ju inte sig själva som dugliga om de inte ser perfekta ut och vad perfekt utseende är, vet ingen.

För mig är alla barn vackra och bedårande. Det finns inget vackrare än ett klingande barnskratt när det kommer naturligt. Det finns inget vackrare än ett lekande barn med tindrande ögon och blossande kinder. Ledsna barn är också vackra, fast man nu önskar sig att alla barn fick vara glada jämt. Barn föds som oskrivna, vita blad och det är vi vuxna som skriver de första, viktigaste raderna på dessa blad. Att vara älskad för den man är för sin egen skull är det bästa gåvan vi kan ge till våra barn. De raderna, tror jag, är de viktigaste raderna i de nya, vita, fina bladen. Det är lättare att leva även under svåra tider om man har den varma ” vara älskad ” känslan inom sig från första början. Det ger en stabil grund att stå på hela livet. Att vara älskad som man är, lär en att älska sig själv, tro på sig och på sin förmåga i allt man gör och även godkänna de fel och brister man har, för det ingår i kärlekens värld.

Vi har kommit in på ett nytt år som också är ett oskrivet, vitt blad ännu. Vad som skrivs på dessa vita blad ligger fortfarande i ovisshet, men jag önskar att det blir ett år fullt av kärlek till oss själva och andra,speciellt de små liven, som är vår framtid.

 

Jul, Jul, strålande Jul !

regn_redigerad-2

Jul, jul, strålande jul, glans över vita skogar,himmelens kronor med gnistrande ljus.” kan vi knappast sjunga i år och mena allvar, för någon snö finns det inte i alla fall uppe i Norrlandskusten utan det bara regnar och gräsmattorna lyser gröna och granna. Ljuset reflekteras visserligen också på regndropparna, men inte lika mycket som på den vita snön. Det är mörkt dygnet runt nu men alla juleljusen piggar upp lite grann, fast nog är allt vackrare då det finns snö eller det kanske är bara vanans makt att man inbillar sig att det är vackrare så.

Vädret har dock inte haft någon större verkan på julhandeln då trängsel på affärerna är som alltid vid jultider eller kanske ännu värre då folk har tendens att åka och shoppa under regniga dagar, när utevistelsen inte ger så mycket. Väder ger visserligen alltid orsak till klagomål oavsett, det kunde ju vara för mycket snö eller för kallt då lagom ordet finns knappt med då vi pratar om väder. Det blir inte alltid vita jular ens i Norrland så är det bara. Jag minns många vintrar då det varit milt och om det kommit lite snö så har det bara förvandlats till is på gångvägarna.

Julen skall inte få förstöras av vädret, den kan ju även firas i trettio graders värme, fast då tänder man inte lika mycket levande ljus. Jag firade en jul i röd bikini i Brasilien och åt nyårslunch på sandstranden under palmerna och det var helt underbart, fast kanske lite ovant. Julen handlar inte om väder utan det handlar om att ha tid att umgås med sina nära och kära i lugn och ro och för de troende handlar det utöver det om julens budskap i bibeln. Alla har visserligen inte någon att dela sin jul med och då kan julen innerbära ångest och sorg, fast det behöver inte innebära det heller beroende på om ensamheten är självvald eller påtvingad.

I Brasilien såg jag många som bodde på gatan och som hade absolut ingenting och det är inte ovanligt i Sverige heller i dag. Det finns många barnfamiljen som kanske har tak över huvudet men inget mer så julen blir torftig och det är tuffast för barnen. Jag tillhörde i min barndom till den fattigare skaran av barn. Vi fick enkla julklappar och vi hade gran samt lite julmat, men rädslan var värst. Min pappa hade varit med om två finska krig och led av sviterna av dem. Han försökte, tror jag, bedöva sin ångest med alkohol, men det hjälpte inte utan han blev bara värre. Trots att jag inte hade upplevt kriget själv så fick jag ändå uppleva krigets fasor genom min far. Jularna var således för det mesta krig och skräck oavsett väder, klappar och gran.

Julen kan vara enkel, bara den är kärleksfull och lugn utan skräck. Det höll i sig länge för min del att jag inte gillade jular alls utan det innebar oftast oidentifierad ångest, innan jag synliggjorde orsaken till det. I dag älskar jag jular och gör dem gärna enkla, men mysiga. Mysfaktorn med levande ljus och lite vackra juldekorationer betyder mycket för mig i dag. Jag har barnbarn och deras julglädje med sina trygga familjer är det bästa som hänt mig i hela mitt liv, att få se att det går att bryta mönster till det bättre så att ångesten och skräcken inte behöver fortsätta från generation till generation. Jag skyller inte på ödet utan tror på att vi har kraften inom oss att ändra livet om vi verkligen vill det, fast det kan ta tid och kosta mycket smärta och tårar på vägen. Jag önskar, er alla, speciellt alla barn, att ni skall få en lugn och trygg jul oavsett väder, mängden av julklappar och mängden av mat. 

Ty julen är härlig för stora och små,
är glädje och ljuvaste frid,
är klappar och julgran och ringdans också,
är lycka oändligen blid,
är ljus, alla ögon då stråla som bäst,
och stjärnorna tindra som mest
och där ljuset är, där är det jul.

 

( Skriven av Jeanna Osterdahl )

julgran

Julpyssla med Syjunta

angel2Vi gillar att julpyssla på Syjunta! För att ni lättare ska kunna hitta tidigare års julpyssel har vi här satt ihop länkar till dessa. Låt oss julpyssla ihop!

 

 1. Här kan du lära dig hur du gör klassiska garntomtar
 2. Vill du få tips om hur du syr en julgardin? Här hittar du Syjuntas julgardin!
 3. Är du bortbjuden och vet inte vad du ska ta med? Gör en vacker julkorg.
 4. Blir pepparkakorna inte bra? Här är ett recept som du inte kan misslyckas med – kryddiga pepparkakor.
 5. Gör en egen julren – Rudolf med röda mulen
 6. Gillar du att pyssla med origami? Vik en julgran av papper!
 7. Dags för julgodis? Gör jättegoda glöggbollar!
 8. Gör egen senap – kanongott recept!
 9. Stämpla på tyg till jul!
 10. Piffa upp granen? Gör era egna julgranskulor!
 11. Älskar du också att pärla? Gör egna magneter med pärlplattor till jul! Eller varför inte julgranspynt?
 12. Barrar granen? Sy en personlig julgransmatta som fångar upp det värsta.
 13. Glömt bort julens budskap? Sy söta änglar och varva ner. 
 14. Även de minsta kan julpyssla med trolldeg!

 

En riktigt pysslig och mysig jul önskar vi er här på Syjunta!!

garntomte8